Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ψηφιακές Δραστηριότητες για τα παιδιά

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μέσα από τις δραστηριότητες που διοργάνωνε κάθε χρονιά έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές του σχολείου να έχουν μια όμορφη δημιουργική απασχόληση, να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους σε ομαδικά αθλήματα και ταυτόχρονα να συγχρωτίζονται και με τους φίλους τους εκτός σχολικού ωραρίου αλλά μέσα στο οικείο σχολικό τους περιβάλλον.

Φέτος, στη covid περίοδο που διανύουμε δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα μας παραχωρηθεί ο σχολικός χώρος για τις δραστηριότητές μας και αν τελικά γίνει αυτό, βάσει ποιων μέτρων θα πρέπει να οργανωθούν αυτές.

Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας προτείνουμε κάποιες ψηφιακές δραστηριότητες για τα παιδιά. Σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φυσική δραστηριότητα και φυσικά κανένας γονιός δεν επιθυμεί την αχρείαστη παραμονή του παιδιού μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αλλά από τη στιγμή που τουλάχιστον ο μερικός εγκλεισμός στο σπίτι μας επιβάλλεται, σκεφτήκαμε να σας ενημερώσουμε για το πώς το παιδί μας μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά από το σπίτι χωρίς να χάσει την παρέα του.

1. Σε προηγούμενη ανάρτηση σας αναφέραμε τα online μαθήματα Ρομποτικής. Το μάθημα της Ρομποτικής ακόμα και αν μας δινόταν η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, είναι πολύ δύσκολο, όχι όμως και ανέφικτο να απολυμαίνονται όλα τα εξαρτήματα που αγγίζουν τα παιδιά. Και επειδή γνωρίζουμε το ενδιαφέρον κάποιων γονέων σας το παραθέσαμε για ενημέρωση.

2. Το σκάκι επίσης είναι ένα μάθημα που μπορεί να γίνει διαδικτυακά για όποιον το επιθυμεί. Γίνεται η παράδοση του μαθήματος από την εκπαιδεύτρια και κατόπιν οι μαθητές μπορούν να παίξουν παρτίδες σκάκι μέσω κλειστής και ελεγχόμενης πλατφόρμας.

3. Ψηφιακή Σχολική Εφημερίδα: είναι μια δραστηριότητα και ταυτόχρονα μια εκπαιδευτική διαδικασία που θέλαμε πολύ καιρό να την εντάξουμε σαν Σύλλογος στο πρόγραμμά μας. Το αρχικό μας πλάνο ήταν να καταφέρναμε να τυπώσουμε την πρώτη μας σχολική εφημερίδα. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ανά τάξη μια ομάδα μαθητών που υπό την καθοδήγηση του συντονιστή θα αναλάβει και ένα θεματικό κομμάτι για το οποίο θα απαιτηθεί έρευνα, συνεργασία, παρουσίαση, έλεγχος, διόρθωση και τελική διατύπωση. Η κάθε ομάδα θα έχει μια φορά την εβδομάδα διαδικτυακή συνάντηση με τον συντονιστή. Προς το παρόν για τη διεκπεραίωση του παραπάνω πονήματος υπάρχουν μόνο κάποιοι εθελοντές γονείς που με το μεράκι τους και τη δημιουργικότητά τους επιθυμούν να συντονίσουν αυτή την όμορφη προσπάθεια. Εάν στη μεγάλη μας σχολική κοινότητα υπάρχουν κάποιοι γονείς που το βιοποριστικό τους επάγγελμα μπορεί να μας ενισχύσει, ή κάποιος από τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς μας μπορεί να δώσει μια πρώτη καθοδήγηση στα παιδιά θα ήταν σίγουρα ευχής έργο.

Εάν λοιπόν κάποια από τα παραπάνω σας ενδιαφέρουν στείλτε μας ένα μήνυμα στο μέιλ του Συλλόγου sylogos34@gmail.com, για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν συμμετοχές και να προγραμματιστούν για έναρξη το Νοέμβριο.